VAC ne može u "Novosti"

Bez autora
Oct 16 2011

Komisija za zaštitu konkurencije odbacila je zahtev austrijskog "Ost holdinga", u vlasništvu nemačke kompanije Vac, za preuzimanje 62,4 odsto akcija novinsko izdavačke kompanije Novosti. "Ost holding" je tražio da preuzme celokupni udeo u kompanijama "Trimax", "Ardos" i "Karamat", koje su u vlasništvu beogradskog biznismena Milana Beka i čine većinski kapital u Novostima. Zahtev je odbačen zbog nedostavljanja dokaza o pravnom osnovu sprovođenja koncentracije, a "Ost holding" ima pravo žalbe na odluku Komisije u roku od tri dana od prijema odluke o odbijanju zahteva. "Ost holding" je pre više od dve godine zatražio od Komisije za zaštitu konkurencije odobrenje da preuzme 62,4 odsto akcija Novosti, ali je Komisija sredinom jula ove godine obustavila postupak dok Upravni sud ne donese odluku po tužbi te firme. Upravni sud Srbije saopštio je da je odbacio tužbu austrijskog "Ost holdinga" na postupanje Komisije za zaštitu konkurencije u odlučivanju o zahtevu te firme da preuzme većinski paket akcija kompanije Novosti.

VAC ne može u "Novosti"Komisija za zaštitu konkurencije odbila je zahtev Ost holdinga, u vlasništvu nemačkog VAC-a, za preuzimanje 62,4 odsto akcija "Novosti". Zahtev je odbačen zbog nedostavljanja dokaza o pravnom osnovu sprovođenja koncentracije. Milan Beko još uvek nije ponudio na prodaju ostale akcije.

Komisija za zaštitu konkurencije odbacila je zahtev austrijskog "Ost holdinga", u vlasništvu nemačke kompanije Vac, za preuzimanje 62,4 odsto akcija novinsko izdavačke kompanije Novosti.

"Ost holding" je tražio da preuzme celokupni udeo u kompanijama "Trimax", "Ardos" i "Karamat", koje su u vlasništvu beogradskog biznismena Milana Beka i čine većinski kapital u Novostima.

Zahtev je odbačen zbog nedostavljanja dokaza o pravnom osnovu sprovođenja koncentracije, a "Ost holding" ima pravo žalbe na odluku Komisije u roku od tri dana od prijema odluke o odbijanju zahteva.

"Ost holding" je pre više od dve godine zatražio od Komisije za zaštitu konkurencije odobrenje da preuzme 62,4 odsto akcija Novosti, ali je Komisija sredinom jula ove godine obustavila postupak dok Upravni sud ne donese odluku po tužbi te firme.

Upravni sud Srbije saopštio je da je odbacio tužbu austrijskog "Ost holdinga" na postupanje Komisije za zaštitu konkurencije u odlučivanju o zahtevu te firme da preuzme većinski paket akcija kompanije Novosti.

Većinski vlasnik Novosti je Milan Beko koji je preko tri povezane firme registrovane u inostranstvu, "Ardos", "Trimaks" i "Karamat", 2006. godine na berzi kupio 62,4 odsto akcija te kompanije.

Prema pisanju medija, Beko je imao sporazum sa VAC-om o preprodaji akcija Novosti.

Beko nije ispunio zakonsku obavezu da da ponudu za preuzimanje preostalih akcija od manjinskih akcionara, zbog čega mu je Komisija za hartije od vrednosti 23. juna 2011. godine naložila da to učini u roku od tri meseca, ili da  objavi prodaju udela većeg od 25 odsto akcija.

Zakon propisuje da, ukoliko neka firma dostigne više od 25 odsto akcija, vlasnik mora da da javnu ponudu za preuzimanje do sto odsto akcija.

Vlasnik je dužan da proda sve akcije preko 25 odsto, a do prodaje može da mu bude ukinuto pravo glasa na sve akcije preko 25 odsto.

Beko još nije postupio po nalogu Komisije za hartije od vrednosti, ali ta institucija nema zakonsku mogućnost da ga kazni zbog toga što Zakonom o prekršaju ne predviđa pokretanje prekršajnog postupka prema stranim firmama.

On je ranije najavio da će konačnu odluku o tome da li će prodati deo akcija Novosti ili dati ponudu za preuzimanje preostalih akcija, doneti u konsultacijama sa Vacom.

Za sada su ograničena upravljačka prava "Ardosu", "Trimaksu" i "Karamatu" u Novostima na 25 odsto ukupnih upravljačkih glasova i ta mera će važiti do momenta objavljivanja ponude za preuzimanje manjinskog paketa ili do prodaje akcija.

U "Novostima" trenutno država, kao manjinski akcionar, ima upravljačka prava na najveći broj akcija - 36,6 odsto. Republika Srbija poseduje 29,5 odsto akcija i dodatno preko Fonda PIO, još 7,15 odsto, a u vlasništvu malih akcionara je 0,92 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik